Valid HTML 4.01 Transitional
Messier 1 / Jari Backman / Slooh Messier 7 / Jari Backman / Slooh Messier 8 / Jari Backman / Slooh Messier 16 / Jari Backman / Slooh Messier 20 / Jari Backman / Slooh
Messier 1      Messier 7      Messier 8      Messier 16      Messier 20
Tähtitiedettä Slooh:n observatorioiden kanssa

Taustaa

Minä (Jari) olen ollut aina kiinnostunut avaruusasioista, hankin 12-vuotiaana kaukoputken ja pidin kuusta kouluesitelmän. Halpa kaukoputki osoittautui kehnoksi valinnaksi ja onneksi pystyin palauttamaan sen takaisin Anttilaan. Mutta 60-luvulla, ehkä muistakin harrastuksista johtuen, ei tähtien tarkkailu ollut helppoa. Lämpimillä säillä taivas oli liian kirkas, syksyisin ja talvella sää piti huolen innokkuuden laskusuunnasta. Ehkä ei vain sattunut oikeanlaista ohjaajaa tielleni. Eläkepäivien alkasessa ajattelin tehdä vihoviimeisen yrityksen harrastaa tähtitiedettä.

Niinpä huhtikuussa 2019 otin ensimmäisiä askelia tällä saralla, tutkaillen saatavilla olevia amatöörikaukoputkia sekä lataamalla tietokoneelle ja iPadille erilaisia tähtitieteen ohjelmia. Lisäksi selvittelin mahdollisuuksia käyttää järjestelmäkameraani kuvaamiseen ja tutkailin lähimaastosta sopivaa tarkkailupaikkaa

Slooh

Samoihin aikoihin kuulin Messiermaratonista ja sain ajatuksen tavoitteesta kuvata kaikki 110 kohdetta. Se olikin todellinen haaste, joka osoittautui todella vaativaksi, kunnes löysin Slooh:n kaukoputket.

Kun kaikki näytti todella vaikealta, tuli mieleen katsoa josko netistä löytyisi laitteita, joita voisi käyttää etänä. Ja totta tosiaaan tuli täysosuma. Vuosittaisella 20 USD maksulla* pääsin käyttämään etänä Slooh:n Observatorioiden kymmentä kaukoputkea. Tällä vasta-alkajan tasolla saatoin varata yhden viiden minuutin käyttövuoron kerrallaan ja lisäksi sain 'ratsastaa' viiden kolleegan käyttövuorolla. Eli parhaimmillaan sain yhtenä yönä kuusi Slooh:n järjestelmän prosessoimaa kuvaa. Ne olivat sellaisenaan kyllä hienoja, mutta kuvanlaadultaan PNG- tasoisia ja kuvankäsittelyssä oli käytetty kompromisseja. Hyvin nopeasti päätin edetä vuositasolla 100 USD:n harjoittelijatasolle, jossa sain kerrallaan varata saman käyttövuoron (ja edelleen ratsastaa viidellä). Mutta tällä kertaa tuloksena oli neljä yksiväristä kuvaa laatukaukoputkien tapaan. Kuvat otettiin alle minuutin valotusajalla neljän suotimen kautta. Yksi kirkkauskuva (luminosity, L), yksi päästi valon vain punaisella aallonpituudella (R), yksi vihreällä (G) ja yksi sinisellä (B).

Slooh:lla on nykyisellään kaksi observatoriota alueilla, joissa kaukoputket toimivat maapallolla parhaimmissa olosuhteissa. Teneriffalla tulivuori Teiden rinteellä 2372 metrin korkeudella merenpinnasta on kuusi kaukoputkea. Suurimmalla niistä on yli puolen metrin (20 tuumaa) pääpeili. Chilessä La Dehesassa on neljä kaukoputkea 1450 metrin korkeudella, niistä uusin, 17 tuuman kaukoputki alkoi helmikuussa 2020 toimia jäsenistöä ilahduttavalla laadulla.

Ja nyt toiminta siirtyikin ihan toiselle tasolle, kun näitä kuvia ruvetaan yhdistämään. Slooh:n sivustolla on oma kuvankäsittelyohjelmansa ja siihen on tarjolla hyvä opas. Mutta näitä tähtikuvausohjelmia on myös saatavilla sekä ilmais- että maksuversioina. Itse lähdin testaamaan Pixinsight-ohjelmaa, joka tarjosi kolmen kuukauden ilmaisen kokeilun täysversiolla. Ohjelmalla on jyrkkä oppimiskäyrä, mutta verkosta löytyy paljon oppaita ja videoita opiskelun pohjaksi. Lopulta vuodenvaihteessa päätin ostaa ohjelman, joka maksoi reilut vajaat 300 euroa. Ja kun aloin olla hyvässä vauhdissa saaden joka päivä uusia kuvia, huomasin kohta päivittäneeni itseni Slooh:n tähtitieteilijän tasolle (kuinka kuulostaakin hienolta!)), jolla saa viisi käyttövuoroa itselleen (ja ne viisi ratsaastusta). Tämän tason vuosimaksu on 300 USD.

Kuka vain voi aloittaa tähtitieteen harrastuksen

Itsekin opettajana haluan vahvasti tuoda esille Slooh:n koulutukselliset tavoitteet. Ja siinä kohderyhmänä ovat juuri koululaiset. Sivustolla on käsitelty erikseen 1000 merkittävää taivaan kohdetta ja oppaat myös käsittelevät tähtitieteen tekniikoita. Lisäksi jäsenet saavat harrastuksestaan jäsenpisteitä ja nousevat sivuston sisäisellä tasolla eteenpäin Jäsenet voivat osallistua tehtäviin, joissa saavat syvempää tietoutta tähtitaivaan ja aurinkokunnan kohteista samalla kun heitä opastetaan kuvantamaan näitä. Jäseniä myös kannustetaan lataamaan havainnontejaan sivustolle, jossa ne leviävät muiden nähtäviksi. Tämä on aivan mahtava alusta koululaisten käytettäväksi ja toivoisin mahdollisimman monen tämän oivaltavan.

** Liittyminen AAVSO:n, Ursan ja Etelä-Karjalan Novan jäseneksi **

Puhumattakaan aktiivisista keskusteluista, joissa kokeneemmat jäsenet opastavat taidoissa. Näin minäkin innostuin osallistumaan muuttujatähtien havainnointiin ja liityin järjetöön American Association of Star Observers (AAVSO), jossa amatöörijäsenet voivat osallistua tähtitieteen tietojen kartuttamiseen tekemällä havaintoja tähdistä, joiden näennäinen kirkkaus muuttuu tuntien/päivien/viikkojen tai vuosien aikana. Tämä tuli ajankohtaiseksi keväällä 2020 Betelgeuzen himmenemisen yhteydessä.

Johdonmukaisesti olen myös hakeutunut Ursan ja paikallisen Novan jäseneksi.

** Messierin kohteet - mitä niille kävi **

Kiitoksia Slooh:n, sain Messierin kohteiden metsästyksen päätökseen alle puolessa vuodessa ja tähän sivulle olen ladannut kymmenen mukavasti onnistunutta kohdetta. Osan kohteista olen ottanut itse ja osan saanut kollegojen käyttövuoroista. Kuvankäsittelyn olen hoitanut itse Pixinsight-ohjelmalla. Koska kuvat paraatikoossa veisivät kohtuuttomasti tilaa sivustolla, ne ovat reilusti pienennetty, mutta kohteen nimeä klikkaamalla pääset katsomaan 35% kokoisia kuvia eri ikkunassa. Olen myös tehnyt erillisen sivun, jossa kustakin kohteesta on tarkemmat kuvaukset ja voit vertailla kuvia Aladin Liten interaktiivisen tähtitaivaan tulokseen.

** Etsintätehtävät **

Slooh:n haastavimmista tehtävistä jäsenet saavat itselleen korkealaatuiset julistetiedostot, joissa on heidän tuottamansa kohteet esillä aistikkaasti

** Yötaivaan kohteet - ohjelma **

Mikäli olet kiinnostunut tietämään, minkälainen näkyvyys Messierin kohteilla on Slooh:n observatorioissa, tutustu sitä varten tekemääni Python-ohjelmaan

Slooh:n lähettiläs

Kesäkuussa minulta kysyttiin halukkuutta lähteä Slooh:n avaruuslähettilääksi, johon kysymykseen vastasin myönteisesti. Tärkeimpänä tavoitteenani on saada ihmiset, ja erityisesti nuoret, tietoisiksi Slooh:n ponnistuksista opettaa kaikki kynnelle kykenevät avaruuden tutkimiseen.

Tein suomenkielisen infovideon ja Slooh halusi laittaa sen omalle kanavalleen :).

*) jäsenyyttä on laajennettu ja hinta on nykyisin $50

Messier 31 / Jari Backman / Slooh Messier 42 / Jari Backman / Slooh Messier 81 / Jari Backman / Slooh Messier 104 / Jari Backman / Slooh Messier 107 / Jari Backman / Slooh
Messier 31      Messier 42      Messier 81    Messier 104    Messier 107

Takaisin meidän kotisivuillemme

Kommentteja ja muutosesityksiä otetaan mielihyvin vastaan
Viimeksi muutettu 03.08.2020 13:04