Valid HTML 4.01 Transitional

Tiny Grimes, ensimmäinen "rock and roll"-muusikko

Tiny Grimesin (1916 – 1989) muusikon ura alkoi rumpujen ja pianon takana. Vuonna 1938 hän rupesi soittamaan kitaraa ja valitsi epätavallisen 4-kielisen sähkökitaran kumppanikseen. Vuonna 1940 hän liittyi The Cats And A Fiddle-yhtyeeseen kitaristiksi ja solistiksi. Muutaman vuoden kuluttua 1943 hän aloitti The Art Tatum Triossa kitaristina ja teki Tatumin kanssa useita levytyksiä. Näillä yli 60 vuotta vanhoilla levytyksillä on useita mielenkiintoisia esimerkkejä Tinyn kitaratyöskentelystä.

On erittäin vähän tunnettua, että Tiny Grimes oli ensimmäinen "rock and roll" -muusikko. Tämä "Tiny's Boogie" (MP3) levytettiin WOR:n studiolla elokuun 14, 1946 ja monien lähteiden mukaan todella on ensimmäinen "rock and roll" -levytys.

Jätettyään Tatumin, Grimes levytti oman yhtyeidensä kanssa New Yorkissa ja myös monien johtavien muusikkojen kanssa; Ike Quebec, Cozy Cole, Leonard Feather and Buck Clayton ehkä tärkeimmät.

Hän teki myös neljä levytystä Charlie Parkerin kanssa ja ne olivat hienoja esimerkkejä varhaisen bebop-jazzin alalta; Tiny’s Tempo, Red Cross, Romance Without Finance, and I’ll Always Love You.

Tiny Grimes johti yhtyeitään 1970-luvun lopulle ja hän levytti muun muassa Coleman Hawkinsin, Illinois Jacquetin ja Roy Eldridgen kanssa.
 


Photo copyright Classic Jazz Guitar
Meidän ensimmäinen yhteytemme Tiny Grimesiin tapahtui ostettuamme hänen vuonna 1977 Roy Eldridgen kanssa tekemänsä levyn  "One Is Never Too Old To Swing". Albumi ilmestyi CD:llä vuonna 1990 ja joutui jo 1992 Anttilan "halpalaatikkoon", josta se ajautui Sinin käteen. Hinta oli vain 4,90 FIM, joten emme kovin paljon siltä odottaneet.

Mutta musiikki oli jotain aivan fantastista ja siitä on tullut eniten hellimämme levy, jolle vasta äskettäin saimme hankittua Amazonilta kavereita.  Ne ovat uudelleen masteroitua lähinnä 1940-luvulta ja sisältävät joukon uusia, ennen julkaisemattomia otoksia. Hilpeyttä aiheuttaa erityisesti "Rokkaavat Ylämaalaiset", sillä yhtye oli pukeutunut skottiasuihin kilttejä myöten, kuten oheisesta kuvasta voit huomata. Koska elettiin 40-50-lukujen vaihdetta, esiintymisasujen käyttö oli jopa yltiörohkeaa. Mutta ilmeisesti vitsi meni hyvin perille, sillä mistään ongelmista ei ole näkynyt kirjoituksia.

Jos Sinulla vain on hetki aikaa, käy kuuntelemassa oheisten linkkien avulla verkossa olevia näytteitä, aikaansa voi käyttää huonomminkin.

Takaamme sen.
 

Real audio - näytteitä
I'm Singing (The Cats and the Fiddle, 1941)
I know that you know (Art Tatum Trio, 1943)
On the sunny side of the street (Art Tatum Trio, 1943)
If I had you (Art Tatum Trio, 1943)
Detour ahead (Billie Holiday/Tiny Grimes Sextet, 1951)
Romance without finance (One Is Never Too Old To Swing, 1977)


Tinystä lisää verkossa
http://www.tonyspage.com/

(Riemastuttava muistelma, Tony Gieske)

http://interservicesnetwork.tripod.com

http://www.geocities.com/bighollowtwang/

Katso myös YouTube-valikoimaa

Levymme
One Is Never Too Old To Swing, 1990
Tiny Grimes and Friends, 1990
Tiny Grimes and His Rocking Highlanders, Vol I, 1990
Tiny Grimes and His Rocking Highlanders, Vol II, 1990
The Cats Will Swing For You (The Cats & the Fiddle), 2003


Jos katsot tarkasti, huomaat levykansien olevan muuten samanlaiset, paitsi toisen otsikossa lukee old ja toisen young. Muuten ne ovat samanlaiset (meidän CD:n kansi oli alunperin myös sininen, nyt vaan haalistunut). Mikähän tämän takana on?

Takaisin meidän kotisivuillemme

Kommentteja ja muutosesityksiä otetaan mielihyvin vastaan
Viimeksi muutettu 08.08.2007 20:37